Home Diverse ArtTerapia – Aplicații în Autism (Tulburări din Spectrul Autist)

ArtTerapia – Aplicații în Autism (Tulburări din Spectrul Autist)

1511
0
ArtTerapia

Terapia prin artă urmărește, în principal, să vină în sprijinul persoanelor care se confruntă cu provocări emoționale și psihologice, pentru ca acestea să poată atinge bunăstarea personală dorită, precum și niveluri îmbunătățite de funcționare. Domeniul este complex și presupune o îmbinare armonioasă a două discipline, arta și psihologia, pentru a ajuta persoanele aflate în tratament.

Practic, beneficiile art terapiei se răsfrâng asupra bunăstării fizice, mentale, emoționale, sociale și culturale. Terapia prin artă implică simțurile noastre – văzul, atingerea, auzul și mirosul. Indiferent de actul artistic practicat în timpul sesiunilor de terapie – colorat, pictură, muzică, sculptură, dans, modelaj – acesta ajută la obținerea unui echilibru al stării mentale, ajută la reducerea stresului și oferă o abordare holistică armonioasă a vindecării minții și corpului.

Ce este terapia prin artă?

Terapia prin artă (art terapia) este o formă de psihoterapie care folosește mediul artistic ca mod principal de exprimare și comunicare. Cei care urmează acest tip de terapie nu trebuie să aibă experiență anterioară sau expertiză în artă; accentul se pune pe proces, nu pe produsul final. În acest caz, arta nu este folosită ca instrument de diagnostic, ci ca mijloc de abordare și explorare a problemelor emoționale.

Cei diagnosticați cu tulburări de spectru autist pot avea diverse dificultăți, ce includ probleme emoționale, comportamentale sau de sănătate mintală, de învățare fizică, afecțiuni neurologice și boli fizice. Terapia prin artă se folosește de producerea unei lucrări de artă și de procesele creative asociate acestui obiectiv pentru a explora emoțiile și imaginația. De asemenea, îi ajută să rezolve conflictele emoționale asociate tulburărilor autiste și le dezvoltă abilitățile sociale.

Art Terapia – Scurt istoric

Arta a fost folosită ca mijloc de comunicare, interacțiune în grup, diagnostic și metodă de rezolvare a conflictelor de-a lungul istoriei. De mii de ani, culturile și religiile din întreaga lume au încorporat utilizarea imaginilor artistice, precum sculpturile și picturile înfățișând simboluri sacre, în procesul de vindecare. Stabilirea terapiei prin artă ca abordare terapeutică unică și acceptată public a avut loc, însă, abia recent, la mijlocul secolului XX. Terapia prin artă, ca profesie în sine, a apărut independent și simultan în Statele Unite și Europa.

Termenul de „terapie prin artă” a fost inventat în 1942 de artistul britanic Adrian Hill, care a descoperit beneficiile picturii și desenului asupra sănătății, în timpul recuperării de tuberculoză. Mai apoi, în cursul deceniului, câțiva specialiști care activau în domeniul sănătății mintale au început să descrie munca lor cu oamenii aflați în tratament drept „terapie prin artă”. Deoarece nu existau cursuri formale de art terapie sau programe de formare disponibile la acel moment, acești „furnizori” de îngrijire au fost adesea educați în alte discipline și supravegheați de psihiatri, psihologi sau alți profesioniști din domeniul sănătății mintale.

Margaret Naumburg, educator și terapeut, este cea care a folosit pentru prima data terapia prin artă ca formă distinctă de psihoterapie. În prezent, terapeuții prin artă sunt pregătiți atât în ​​terapie, cât și în artă. Ei sunt instruiți să preia și să folosească simboluri și metafore nonverbale, adesea exprimate prin artă și prin procesul creativ, concepte care sunt de obicei dificil de exprimat prin cuvinte. Terapeuții prin artă pot lucra cu oameni de orice vârstă, sex și credință. Ei pot ajuta un individ, un cuplu, o familie sau grupuri de oameni și, în funcție de situație, pot exista terapeuți care lucrează împreună ca o echipă clinică.

Beneficiile terapiei prin artă în autism

Terapia prin artă oferă o formă unică de sprijin celor din spectrul autismului prin promovarea comunicării, creșterii emoționale și interacțiunii sociale, precum și a auto-exprimării creative.

În cazul copiilor diagnosticați cu sindrom de spectru autist, aceștia pot beneficia de metode de terapie prin artă în special pentru îmbunătățirea dezvoltării relațiilor sociale.

Suport emoțional

Terapia prin artă îi învață pe copiii cu tulburări din spectrul autismului să-și exploreze emoțiile într-o situație structurată. Persoanele cu autism se pot confrunta, uneori, cu suprastimularea emoțiilor. Terapia prin artă ajută participanții să identifice situațiile declanșatoare ale acestor tipuri de emoții și să dezvolte mecanisme de adaptare în prezența unui terapeut prin artă cu experiență în domeniu.

Abilități sociale

Copiii cu sindrom autist  tind să se lupte cu socializarea, deoarece se pot simți inconfortabil în timpul interacțiunilor, mai ales dacă acestea au loc cu persoane mai puțin familiare. Prin urmare, terapia prin artă poate fi o modalitate de a facilita conexiunile cu semenii, prin exersarea abilităților sociale  – cum ar fi cooperarea, dialogul și lucrul în echipă într-un cadru plăcut.

Persoanele cu autism pot avea, de asemenea, dificultăți în a înțelege perspectivele celorlalți oameni – prin urmare, studierea lucrărilor de artă ale colegilor lor și lucrul în grup la un proiect de artă pot fi de un real ajutor pentru ca persoana afectată să înțeleagă punctele de vedere ale altor oameni și să își dezvolte capacitatea de cooperare.

Abilități de comunicare

Terapia prin artă îi poate ajuta pe copiii cu TSA în exprimarea conversațiilor non-verbale. De exemplu, copiii afectați pot realiza un tablou, o fotografie sau pot descrie în mod artistic un anumit lucru, produsul artistic rezultat reprezentând o modalitate prin care ei pot comunica folosind simboluri. Acest proces poate ajuta în mod direct la dezvoltarea comunicării, dar poate fi benefic și în procesul lor de gândire.

Metoda terapiei prin artă îi poate antrena pe copiii cu autism pentru a se concentra mai bine și a se implica direct în interacțiunea cu ceilalți. Este, de asemenea, o modalitate bună de a reduce anxietatea și de a ajuta la îmbunătățirea dezvoltării lor emoționale.

Gestionarea supraîncărcării senzoriale

Supraîncărcarea senzorială constă în  dificultatea de a procesa simultan experiențe senzoriale multiple intense. Mirosurile pronunțate, zgomotele puternice și gălăgia, spațiile aglomerate pot fi copleșitoare și dificile de experimentat pentru copiii cu TSA. Terapia prin artă este deosebit de eficientă pentru gestionarea supraîncărcării senzoriale, deoarece familiarizarea copiilor cu o gamă largă de materiale artistice diferite le permite acestora să interacționeze cu texturi, culori și sunete noi într-un ritm care se fie confortabil pentru ei.

Dezvoltarea sentimentelor și emoțiilor folosind arta

Terapia prin artă este benefică persoanelor afectate de autism pentru că acestea se confruntă, uneori, cu o serie de provocări în menținerea stabilității emoționale. Prin urmare, exersarea unui act artistic poate constitui un antrenament prin care acestea să își exprime mai ușor sentimentele. Această terapie este, de asemenea, folosită pentru a le antrena rezistența și răbdarea în rezolvarea unei sarcini de artă.

Antrenarea sistemului nervos

Sistemul nervos al copiilor cu TSA este unul delicat și fragil. Cu ajutorul artei și experiențelor  multi-senzoriale, terapia poate ajuta la definirea emoțiilor și sentimentelor prin atingere și ascultare. De exemplu, folosirea instrumentelor muzicale sau cântatul, pictura, olăritul, sunt metode ce pot dezvolta creativitatea și reduce stresul.

FYI: Centrul Autism Step by Step susține programe de terapie prin artă în București, pentru copiii și adolescenții cu autism, precum și pentru familiile lor.

Art terapia celebrează diverse perspective, adunând oamenii împreună și încurajând oamenii să exploreze și să exprime felul unic în care văd lumea. Fiecare este special și unic în felul său, iar terapia prin artă le permite persoanelor cu autism să-și exprime diferențele într-un mediu sigur și fericit.

Imagine coperta: Amauri Mejía via Unsplash.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.