Home Diverse Plombe dentare – Instructiuni post-ingrijire

Plombe dentare – Instructiuni post-ingrijire

7226

Cand ne confruntam cu aparitia unei carii este esential ca vizita la medicul stomatolog pentru tratarea ei sa aiba loc in cel mai scurt timp posibil. Aceste deteriorari dentare pot afecta atat sanatatea cavitatii bucale, cat si estetica fetei, daca nu sunt tratate la timp. Obturatia dentara (plomba) este cel mai des tratament odontologic de restaurare si reparare a cariilor folosit in stomatologie.

Medicii dentisti utilizeaza materiale de obturatie (materiale ce umplu spatiile lasate de carii) pentru a restaura dintele si a-i reda  aspectul estetic.

Plombele dentare ajuta la restabilirea formei, functiei si esteticii dintilor deteriorati sau stricati. In timp ce majoritatea pacientilor inteleg ce trebuie sa faca dupa plombarea unui dinte, unii pot sa nu fie la fel de importanta post-ingrijirii.

Ce trebuie sa faci si sa eviti dupa ce ti-ai plombat un dinte

In primul rand, este foarte important sa afli de la medicul tau dentist de cat timp este nevoie ca plomba sa se fixeze permanent. Exista mai multe tipuri de plombe dentare si fiecare necesita o perioada diferita de timp pentru fixare. Constientizarea timpului de fixare te va ajuta foarte mult.

  • Plombele din aur, amalgam si umpluturile compozite se fixeaza permanent in aproximativ 24-48 de ore.
  • Obturatiile ceramice se fixeaza imediat cu ajutorul unei lumini dentare albastre.
  • Ionomerii din sticla se fixeaza in decurs de 3 ore de la umplere, insa este posibil sa dureze 48 de ore pentru ca acestia sa se fixeze permanent.

In al doilea rand, efectul anesteziei va disparea in aproximativ 1 pana la 3 ore dupa procedura. Este foarte important sa nu mesteci pe partea amortita (pentru a preveni muscatura limbii, a buzelor, etc.) pana cand anestezia dispare total.

Copiii trebuie monitorizati pana cand anestezia dispare. Datorita sentimentului ciudat al anestezicului, multi copii isi mesteca in interiorul obrajilor, buzelor si limbii care pot provoca daune grave.

Dintele (sau dintii) poate fi sensibil la cald, la rece sau la presiune din cauza acestei proceduri. Acest lucru este complet normal. Simptomele posibile de sensibilitate la cald, la rece sau la presiune vor inceta in cateva zile pana la cateva saptamani.

In foarte putine cazuri, aceasta sensibilitate poate dura mai mult de doua saptamani. Atata timp cat dintii sau gingiile continua sa se simta mai bine, totul este ok si nu este nevoie de ingrijorare suplimentara.

Odata ce anestezia a disparut, daca simti ca oricare din dintii plombati creeaza un dezechilibru atunci cand musti, atunci este foarte important ca sa mergi la medicul dentist pentru a ajusta acest lucru.

Nu trebuie sa mesteci alimente tari sau sa mesteci direct pe umpluturile noi pentru primele 24 de ore. Daca este posibil, mesteca numai pe partea opusa a gurii. Compozit (alb) umpluturi stabilite imediat si pot fi mestecate pe cat de repede anestezic indeparteaza.

Sfaturi de ingrijire post-plombare

Urmand cativa pasi simpli, poti mentine obturatiile curate si chiar le poti prelungi durata de viata. Cabinetul stomatologic Dr. Grigoriu iti recomanda urmatoarele sfaturi pentru ingrijirea plombelor dentar.

O igiena orala buna este esentiala pentru sanatatea orala. Periaza-te pe dinti de doua ori pe zi si foloseste cel putin o data ata dentara sau periutele interdentare. O ingrijire dentara eficienta te poate ajuta sa eviti aparitia altor carii, precum si petele inestetice.

  • Asigura-te ca elimini alimentele lipite intre si pe dinti, acest lucru poate deteriora plombele. Daca nu ai o periuta de dinti la indemana, mesteca guma fara zahar. Te va ajuta.
  • Cafeaua, ceaiul si vinul pot pata plombele si dintii. Daca bei oricare dintre aceste bauturi, incearca sa te periezi pe dintii pentru a preveni patarea.
  • Tutunul si fumatul pot, de asemenea, sa creeze daune plombelor.

Controleaza aportul de alimente si bauturi zaharoase si acide

Zaharul si alimentele si bauturile acide pot contribui la degradarea plombelor si la aparitia unor noi carii. Controlul consumului acestor tipuri de alimente poate duce la o mai buna sanatate orala. Chiar si unele alimente sanatoase sunt acide, inclusiv fructele citrice. Continua sa le consumi, dar ia in considerare spalarea dintilor atunci cand ai terminat.

Foloseste pasta de dinti si apa de gura cu fluor

Daca ai mai multe plombe, adreseaza-te medicului dentist pentru a-ti prescrie un gel sau o pasta de dinti cu un nivel mai ridicat de fluor. Fluorul ajuta la protejarea dintilor de noile carii si poate promova sanatatea orala generala.

Atentie! Evita produsele pentru ingrijirea dintilor care contin alcool.  Apa de gura si pastele de dinti care contin alcool pot reduce durabilitatea plombelor sau pot chiar sa le pateze.

Nu scrasni (inclesta) din dinti

Scrasnitul din dinti, cunoscut medical sub numele de bruxism, este o tulburare destul de comuna care afecteaza aproximativ 20 la suta din adulti si copii. Daca scrasnitul dintilor devine un obicei regulat, mai ales daca acesta se produce inconstient, acesta poate provoca complicatii la nivelul plombelor si dintilor. Daca obisnuiesti sa scrasnesti de dinti, intreaba medicul dentist daca este nevoie sa utilizezi un aparat de protectie a gurii.

Mai multe informatii despre plombe, terapia canalului radicular si extractii dentare gasiti aici: http://clinicagrigoriu.ro/servicii/stomatologie-generala/

Sursa poza coperta: https://www.dentisttylertexas.com

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.