Sa oferi din inima este ceva de-a dreptul nobil si inaltator! Daca toata lumea ar face-o, cu siguranta lumea ar deveni un loc mai bun. Totusi, toate bune pana in ziua in care trebuie sa alegi cuiva un dar. Cum e posibil ca ceva despre care se spune ca este atat de minunat, sa devina deseori un chin?! Sunt atat de multe motive, insa inainte sa aruncam vina pe constrangerile sociale, pe comercianti, sa ne analizam pe noi.
Stim sa alegem daruri?
Nu spune nimeni ca ar fi ceva usor. De fapt, sa alegi cadoul perfect poate fi chiar o arta. Insa, asa cum bine stii, orice arta se poate deprinde treptat, si chiar daca nu ajungi un maestru, cei apropiati te vor aprecia.
Care este darul potrivit?
Nimeni nu isi doreste sa ofere cadouri nepotrivite – ar fi un nonsens. Orice dar este in sine o experienta, iar de preferat sa fie una de povestit nepotilor. Mereu este vorba despre doua personaje – cel care daruieste si cel care primeste.
Scopul unui dar este acela de a starni incantarea destinatarului. Insa in acelasi timp, trebuie sa iti placa si tie, cel care il oferi. Sau cel putin, sa nu ti se para neatractiv ori neinteresant.
Problema intervine atunci cand acorzi prioritate preferintelor tale. Poate ca tie iti place la nebunie culoarea neagra, insa asta nu inseamna ca oricine se da in vant dupa ea. Unii poate sunt atrasi de culori calde, pastelate. Astfel, incearca sa vizualizezi povestea pana la final, nu doar inceputul sau.
Ofera atentie
In mod cert, apare sentimentul de satisfactie atunci cand primesti ce iti doresti. Acest sentiment este atat de puternic, incat oamenii tind sa aprecieze mai degraba un obiect pe care ti l-au cerut verde-n fata decat unul inedit. La aceasta concluzie au ajuns si specialistii.
In acelasi timp, un dar surprinzator este adesea cu doua taisuri – poate fi prilejul unei mari bucurii, insa si a unei dezamagiri. Se spune insa ca gestul conteaza, nu-i asa?
Se pare ca nu. Tindem sa ramanem cu un gust amar atunci cand primim un cadou care nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Pe de alta parte, un dar care se bucura de aprecierea destinatarului, nu va ramane neaparat mereu intiparit in amintirea acestuia. Despinde de scopul tau – vrei sa multumesti beneficiarul sau sa il impresionezi? In prima situatie, il poti intreba ce si-ar dori, iar in a doua situatie, trebuie sa iti asumi elementul surpriza.
Valoarea cadoului
Este normal ca atunci cand te gandesti la un cadou, sa iti in calcul cam cat sa coste. La modul ideal, pretul nu are nicio relevanta. Si cel mai probabil nu va conta prea mult, atunci cand cadoul este dedicat unui necunoscut.
Atunci cand vizeaza insa o persoana apropiata, te vei gandi ce ti-a daruit cu ultima ocazie, pentru a putea echilibra situatia. Desi nu este tocmai nobil, se instaleaza un sentiment al calibrarii si reciprocitatii atunci cand este vorba despre daruri. Unii si-l controleaza, in vreme ce altii pot strica o relatie de durata, daca ofera si nu primesc la fel in schimb.
In orice caz, cu o anumita masura este chiar indicat sa iei in considerare valoarea materiala a cadoului. Nu te arunca insa la cadouri exagerat de scumpe, intrucat extravaganta este adesea vazuta ca umilitoare.
Cadouri pentru viitor, nu doar pentru prezent
Un cadou personalizat este mereu o idee inspirata. Functioneaza oricand si mai ales atunci cand destinatarul este o persoana apropiata, de care te leaga o anumite poveste.
Pentru ca oamenii se schimba, sunt intr-o continua evolutie, alege cadouri personalizate. Consulta in acest sens magazinul online ghizbi.ro.