La ora actuala piata de energie electrica s-a liberalizat, ceea ce inseamna ca ai posibilitatea oricand doresti sa iti schimbi furnizorul, in conditiile in care la ora actuala nu esti multumit de serviciile pe care cel actual ti le ofera.
Odata cu gradul total de liberalizare, au inceput sa apara tot mai multi furnizori cu oferte din cele mai interesante prin care sa atraga consumatorii. Inca exista insa si din cei care sunt captivi in serviciile vechiului furnizor. Din ce cauza se intampla asta este discutabil, avand in vedere ca in prezent procesul de schimbare a furnizorului este relativ simplu. Poate ca acesta este si unul dintre motivele pentru care tot mai multi devin furnizori si prezinta oferte uneori parca ireal de convenabile. Multi fac asta doar pentru ca vor sa isi pastreze clientii, cu toate ca unii dintre ei au sanse mari ca astfel sa falimenteze.
Este necesar un echilibru, atat in ceea ce priveste ofertele de servicii, cat si preturile practicate. Spre exemplu, pe eva-energy.ro vei gasi pachete rentabile atat pentru serviciile de energie electrica, dar si pentru cele de gaze naturale. De aici vei afla si de ce este important sa fii atent la contractul pentru furnizarea serviciilor, in detaliu.
Ce etape presupune procesul de inlocuire a furnizorului?
Iata si care sunt, succint, etapele de urmat in schimbarea furnizorului de energie electrica.
- Alegerea noului furnizor
In calitate de client final trebuie sa iei aceasta decizie pentru a sti deja care este operatorul economic spre serviciile caruia te vei orienta, acesta desigur fiind licentiat in furnizarea de energie electrica in tara. Poti sa consulti, pentru mai multa siguranta, lista furnizorilor la nivel de tara – anre.ro.
- Termina contractul cu furnizorul actual
Este necesar sa finalizezi colaborarea actuala, asta tinand de obligatia clientului final. De asemenea, trebuie sa ii furnizezi celui nou o serie de date importante ca denumirea furnizorului cu care ai incheiat colaborarea, adresa locului de consum, facturile scadente/neachitate, codul de identificare a punctului de masurare pe care il gasesti pe factura, dar si alte informatii legat de care te poti informa in mediul online in detaliu.
- Semneaza noul contract
Inainte sa semnezi noul contract, trebuie sa convii alaturi de furnizorul nou clauzele contractuale. De asemenea, e necesar sa ai in vedere pretul pe care il vei plati pentru faptul ca vei primi energie electrica, in anumite standarde.
- Notifica furnizorul actual ca incetezi contractul
In calitate de client final ai datoria si obligatia totodata de a notifica actualul furnizor legat de decizia de a renunta la serviciile acestuia. Timpul in care trebuie sa faci asta este de mai mult de 21 zile, inainte de a se produce schimbarea.
Este foarte important sa ai in vedere o notificare clara, aceasta trebuie sa mentioneze decizia de a colabora cu un alt furnizor, respectiv sa precizeze corect data de la care doresti sa inceteze contractul. Gasesti un model de notificare de obicei in anexa la procedura. De asemenea trebuie sa stii ca noul furnizor nu este scutit de urmarea demersului specific in ceea ce priveste incheierea contractului pentru a primi servicii de energie electrica pe mai departe.
Sunt in mare pasii la care trebuie sa fii atent si pe care trebuie sa ii indeplinesti intocmai. Cere noului furnizor mai multe lamuriri daca este necesar.