Home Diverse Și mașinile diesel au nevoie de schimb ulei

Și mașinile diesel au nevoie de schimb ulei

1088
schimb ulei

Am asistat ieri la o discuție destul de interesantă legată de mașinile diesel, legată de modul în care vede românul clasic mașina diesel. Cineva spunea că motoarele diesel sunt mult mai rezistente întrucât funcționează pe procesul comprimării, nu exploziei de combustibil, drept urmare un asemenea motor te ține mai mult decât unul pe benzină (în jur de 1 milion de km) și nici nu are nevoie de o întreținere foarte atentă, poți să faci schimbul de ulei foarte rar, și așa mai departe.

Da, motoarele diesel sunt mai rezistente, poți face milionul de kilometri cu ele dar asta nu înseamnă că pot fi neglijate la capitolul întreținere. Din contră, ai toate șansele să-l strici dacă nu faci schimbul de ulei la timp. După o anumită perioadă, orice ulei de motor își pierde proprietățile și nu mai este eficient. În momentul în care ungerea pieselor mobile nu mai este una eficientă, intervine uzura. Astfel, folosirea unui ulei de motor diesel de calitate, în termenii de valabilitate, este crucială.

Trebuie să fim atenți la acest aspect, altfel nu vom apuca niciodată acel milion de kilometri cu care motoarele diesel se laudă. Schimbul de ulei trebuie făcut în cazul lor asemenea cărții tehnice, probabil odată la 10-15 mii de kilometri. Evident, cei care sunt precauți vor încerca să facă această operațiune cu mult înainte de „termenul limită” și aceasta este și recomandarea mecanicilor.

Cea mai bună măsură de prevenție pentru motoarele diesel este bineînțeles un schimb de ulei făcut la timp. Cred că orice persoană care își iubește mașina va încerca pe cât posibil să o îngrijească astfel încât să nu existe niciun fel de probleme tehnice cu atât mai mult pe parte de motor, care este considerat sufletul mașinii. Partea bună este că schimbul de ulei nu este scump, un litru de ulei de calitate nu are cum să depășească 30-40 de lei, iar într-un motor diesel de 2000 cmc nu intră mai mult de 5-6 litri. Dacă faci această operațiune o dată pe an este suficient, eventual mai des dacă ești genul de persoană care circulă foarte mult cu mașina și face 10 mii de km mult mai repede.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.