Home Diverse Experimente pentru ora de chimie

Experimente pentru ora de chimie

11940
0
chimie

Ora de chimie a fost intotdeauna preferata elevilor. Cu ajutorul experimentelor interesante si distractive, elevii descopera si invata lucruri noi despre compusii chimici, despre interactiunea si impactul pe care acestia il au asupra vietii noastre. V-am pregatit 3 experimente inedite, pe care le puteti face la ora de chimie.

 

Experimentul nr. 1 – Sublimarea ghetii carbonice

 

Video : http://archive.teachfind.com/ttv/www.teachers.tv/videos/dry-ice-sublimation.html

Demonstram sublimarea si explicam efectele interesante ale acestui proces.

Intr-un balon cu fund plat de 1000 de ml, turnam 500 de ml de apa fierbinte. Apoi, pana sa introducem gheata carbonica, adaugam putin colorant alimentar pentru contrast. Cu grija, introducem gheata carbonica. Impreuna cu elevii, analiza reactiile si explicam procesul de sublimare.

Observatia 1Imediat dupa introducerea ghetii carbonice, primul lucru pe care il observam sunt norii albi de vapori de apa care erup din recipient.

Explicatie: acesti nori albi se formeaza datorita diferentei de temperatura dintre apa fierbinte (aproximativ 100 de grade Celsius) si gheata carbonica (-78 de grade Celsius).

Observatia 2Vaporii de apa coboara, nu se ridica.

Explicatie: datorita densitatii mult mai crescute a dioxidului de carbon, vaporii nu se ridica, ci sunt trasi in jos. CO2 este mai dens decat aerul.

Observatia 3Sublimarea. Daca ridicam balonul de sticla si privim pe fundul lui, observam ca bucatile de gheata carbonica trec direct din stare solida in starea gazoasa.

Explicatie: Fenomenul de sublimare este endotermic, adica are loc cu absorbtie de caldura.

Pentru a observa volumul mare de CO2 eliminat prin sublimare, putem folosi o manusa pentru a acoperi gura recipientului. In cateva secunde, manusa se umfla si se sparge.

Sfaturi pentru siguranta profesorului si a elevilor:

  • Folositi manusi si ochelari de protectie atunci cand manevrati gheata carbonica.
  • Ambalarea ghetii carbonice se face cu folie cu bule pentru a rezista un timp mai indelungat.
  • Experimentul se face in aer liber. Daca nu aveti posibilitatea sa il faceti in aer liber, atunci folositi laboratorul de chimie, insa, deschideti geamurile si folositi o cantitate mult mai mica de gheata carbonica.

Experimentul nr. 2 – Cola si Mentosane

 

Video : http://archive.teachfind.com/ttv/www.teachers.tv/videos/the-minty-cola-fountain.html

Cola sau orice bautura carbogazoasa este formata dintr-un amestec de substante chimice. Una din aceste substante chimice, prezenta in orice suc carbogazos, este dioxidul de carbon. Atunci cand sucul carbogazos este produs, dioxidul de carbon este introdus fortat, sub presiune, in compozitie. Dupa introducerea sa, sticla se sigileaza. CO2 ramane dizolvat atata timp cat presiunea este mentinuta constant. Cand sticla este deschisa presiunea scade, iar dioxidul de carbon devine mai putin solubil, iesind din compozitia sucului.

Legea lui Henry –  La temperatura constanta, masa de gaz dizolvata intr-un lichid, la saturatie, variaza direct proportional cu presiunea partiala a gazului aflat in contact cu lichidul.

De ce aveti nevoie pentru acest experiment:

  • O sticla de 2 litri de cola.
  • Un pachet de mentosane.
  • O eprubeta
  • O bucatica de carton.

Experimentul trebuie efectuat afara, in aer liber, deoarece sucul va tasni si va face multa mizerie in jur. Puneti in eprubeta mentosanele si desfaceti sticla de suc, punand deasupra gurii bucatica de carton. Intoarceti eprubeta cu capul in jos si, tinand-o de partea de sus, asezati-o pe bucata de carton de pe gura sticlei. Cand sunteti gata, luati rapid cartonul si lasati sa cada toate mentosanele din eprubeta. Indepartati-va si observati efectele experimentului.

Explicatii

Mentosanele au o suprafata aspra, ceea ce inseamna milioane de site-uri de nucleatie. Acestea permit dioxidului de carbon sa iasa din lichid foarte rapid, provocand o schimbare mare a presiunii din interiorul sticlei. Aceasta schimbare forteaza lichidul sa iasa sub forma unei fantani spectaculoase.

 

Experimentul 3 – Betisoare luminoase Glow Sticks

 

Video: http://archive.teachfind.com/ttv/www.teachers.tv/videos/glowsticks.html

Scopul acestui experiment

Acest experiment arata elevilor, printr-o demonstratie spectaculoasa, ca din anumite reactii chimice rezulta lumina, in loc de caldura. Licuricii, viermii stralucitori si unele meduze stralucesc folosind bioluminiscenta.

Ce sunt betisoarele luminoase?

Betisoare luminoase au la baza un amestec de substante chimice care creeaza lumina intr-un tub transparent. Lumina se activeaza in momentul in care betisoarele sunt indoite. Betisoarele luminoase sunt formate dintr-o carcasa din plastic, care acopera fluidul interior (oxalat de fenil + o solutie de colorare fluorescenta), si o capsula din sticla care contine o solutie de apa oxigenata (peroxid de hidrogen). Atunci cand se doreste folosirea lui, betisorul se indoaie, tubul de sticla din interior se sparge, iar solutiile se amesteca, degajand lumina.

De ce aveti nevoie pentru acest experiment?

Pentru acest experiment aveti nevoie de:

  • 3 betisoare luminoase.
  • 6 eprubete
  • Manusi pentru protectie.
  • Un suport pentru eprubete
  • Un cleste
  • Un cutit ascutit.

Cu ajutorul cutitului, taiati partea de sus a betisorului. Lichidul din interior, care acopera recipientul din sticla, se toarna intr-o eprubeta. Pentru moment, tubul din sticla se sterge si se pune deoparte. Dupa ce repetati acest proces si pentru celelalte 3 betisoare, spargeti cu ajutorul clestelui recipientul din sticla si turnati intr-o eprubeta apa oxigenata din interior. Repetati procedeul pentru cele 3 tuburi din sticla.

Acum urmeaza partea cea mai frumoasa. Stingeti lumina si amestecati cele doua solutii, turnand apa oxigenata peste eprubeta cu oxalat de fenil. Lumina degajata va lumina clasa.

Observatii

Cantitatea de energie emanata sub forma de lumina este aceeasi in fiecare eprubeta. Singura diferenta este durata in care se emana lumina. Eprubeta mai stralucitoare are o durata de 30 de minute, energia fiind degajata mai rapid, in timp ce in celelalte 2 eprubete, energia este degajata mai lent, pana la 8 ore.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.