SHARE

In clipul de mai jos avem o echipa de nebuni care arunca cu o minge de baschet de pe un baraj din Tazmania, inalt de 126.5 metri. Au facut mai multe aruncari, insa cea mai spectaculoasa a fost mingea rotita in sens invers, care in loc sa coboare normal ca toate celelalte, a inceput sa ia portanta pana a ajuns in mijlocul apei. Este vorba despre efectul Magnus, cei care sut cunoscatori de fizica stiu ce inseamna asta.

Practic, aerul care ajunge sub minge este impins in spatele acesteia, fapt ce creeaza portanta. Probabil v-ati intrebat de multe ori cum este posibil sa dai gol din corner la fotbal fara ca nimeni sa atinga mingea. La noi in Romania ii zice sut cu “efect”, iar Roberto Carlos era printre cei mai renumiti la asemenea executii.

In viata de zi cu zi, efectul Magnus a fost folosit pe mare, pe vapoare prin inglobarea unor cilindri uriasi care sa produca portanta in momentul in care vantul ii invarte si astfel se reduce consumul de combustibil. Evident, asemenea vapoare arata foarte caraghios, insa sunt eficiente.

Nebunii din clip bineinteles ca nu s-au dus ca sa vada efectul Magnus pe barajul din Tazmania, ci ca sa stabileasca un nou record mondial in ceea ce priveste inaltimea maxima de la care a fost inscris un cos de baschet si se pare ca au reusit. Am invatat si eu lucruri noi din moment ce m-am uitat pe la clip si cred ca o sa va placa si voia destul de mult. Daca aveti idei noi in ceea ce priveste efectul Magnus, nu ezitati sa lasati in comentarii si vom cauta impreuna clipuri pe care sa le postam.

 

Articole Recomandate

Dorel din Statele Unite Cine a zis că-n SUA nu există idioți? Nu știu cine pe cine copiază, dacă Dorel a devenit un meseriaș foarte popular și peste ocean, însă în clipul de mai jos avem confirmarea acestei idei. Pe scurt, a...
Taica popa pe bicicletă Haideți că am găsit unul dintre cele mai faine clipuri pe care le-am văzut în ultima vreme. Este vorba despre un preot care se ia la întrecere pe o bicicletă pliabilă cu cicliști în toată regula, curs...
Oare o să ajungem și noi așa la 70 de ani? Un material de-al lui Mălin m-a pus pe gânduri legat de bătrânețe. Oare vom ajunge și noi să fim la 70 de ani precum domnul din imagine? Se pare că timpul nu acționează asupra unora, din motive deloc ...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.