SHARE

In clipul de mai jos avem o echipa de nebuni care arunca cu o minge de baschet de pe un baraj din Tazmania, inalt de 126.5 metri. Au facut mai multe aruncari, insa cea mai spectaculoasa a fost mingea rotita in sens invers, care in loc sa coboare normal ca toate celelalte, a inceput sa ia portanta pana a ajuns in mijlocul apei. Este vorba despre efectul Magnus, cei care sut cunoscatori de fizica stiu ce inseamna asta.

Practic, aerul care ajunge sub minge este impins in spatele acesteia, fapt ce creeaza portanta. Probabil v-ati intrebat de multe ori cum este posibil sa dai gol din corner la fotbal fara ca nimeni sa atinga mingea. La noi in Romania ii zice sut cu “efect”, iar Roberto Carlos era printre cei mai renumiti la asemenea executii.

In viata de zi cu zi, efectul Magnus a fost folosit pe mare, pe vapoare prin inglobarea unor cilindri uriasi care sa produca portanta in momentul in care vantul ii invarte si astfel se reduce consumul de combustibil. Evident, asemenea vapoare arata foarte caraghios, insa sunt eficiente.

Nebunii din clip bineinteles ca nu s-au dus ca sa vada efectul Magnus pe barajul din Tazmania, ci ca sa stabileasca un nou record mondial in ceea ce priveste inaltimea maxima de la care a fost inscris un cos de baschet si se pare ca au reusit. Am invatat si eu lucruri noi din moment ce m-am uitat pe la clip si cred ca o sa va placa si voia destul de mult. Daca aveti idei noi in ceea ce priveste efectul Magnus, nu ezitati sa lasati in comentarii si vom cauta impreuna clipuri pe care sa le postam.

 

Articole Recomandate

Flaviu Cernescu – un tânăr cu adevărat la înălțime Nu știu câți dintre voi ați auzit de Flaviu Cernescu, însă eu l-am descoperit întâmplător pe YouTube. Inițial nici nu am știut că este român. Mi-am dat seama de chestia asta abia la finalul clipului c...
Radu Banciu – interviu pentru Pagina de Media Se întâmplă uneori să zăbovesc ore întregi la calculator, pe YouTube, ascultând un interviu interesant. Mie-mi place să ascult oameni, să ascult experiențe, povești care mai de care mai interesante și...
Cum să faci pana din mers În momentul în care ai făcut o pană de cauciuc (nu pana prostului) ești nevoit să tragi pe dreapta și să pui roata de rezervă. Bine, pui roata de rezervă dacă ești un șofer conștient și ai un asemenea...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here