Alaturi de “Cel mai iubit dintre pamanteni”, consider filmul Morometii unul dintre cele mai bune filme romanesti facute vreodata. A aparut in 1988, cu un an inainte de revolutie si cred ca a facut fericit multi romani de atunci si pana acum. Eu unul sunt nascut in 1988, deci filmul are 26-27 de ani si il vad cam o data la 6 luni. Nu stiu de ce dar mi se face un chef sa-l revad teribil. Filmul vrea sa scoata in evidenta traiul la tara cu mult inainte de anii 80 si cred ca a reusit cu brio. Totusi, ma uit la casele si la modul de viata al taranilor de atunci si lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici in prezent.

Ce nu s-a schimbat de atunci? Pai vorba multa e tot acolo, pe ulite, pe la carciuma sau prin alte locuri unde se aduna cativa consateni. Barfa este la ea acasa si astazi, lenea (exemplu copiilor lui Moromete) este la ea acasa, setea de avere este la ea acasa. Cred ca oamenii nu s-au schimbat prea mult de atunci din nici un punct de vedere.

Filmul este unul exceptional, cu replici hazlii, celebre de altfel. Daca o sa ma intrebati ce mi-a placut mai mult: cartea sau filmul, cu siguranta o sa va spun ca filmul. Nu stiu de ce dar mi se pare o transpunere a realitatii mult mai reusita in film, chiar daca romanul este baza acestuia. Am mai vazut noi filme inspirate din carti dar parca Morometii le intrece pe toate. Va las sa urmariti si voi filmul mai jos si eventual daca l-ati vazut (stiu ca sunt multi care l-au vazut), lasati-mi in comentarii ce v-a placut mai mult, o secventa celebra pe care ati retinut-o in trecut. Sau daca v-a placut mai mult cartea, argumentati de ce.

 

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.