Este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut vreodata, nu are importanta ca este romanesc. Pur si simplu mi se pare genial atat ca distributie cat si ca scenariu. Uneori stau si ma gandesc, nu-mi vine sa cred ca se faceau filme atat de bune. Astazi nu mai avem cinematografie absolut deloc. Sau daca avem spuneti voi un film care a fost facut in Romania dupa Revolutie si e cel putin la fel de bun ca Cel mai iubit dintre pamantenti… Bineinteles ca nu exista pentru ca nu mai sunt bani de filme. Pe vremuri, statul sau mai bine zis Ceausescu platea aceste filme. Dupa ce a picat comunismul, s-au mai facut cateva filme si atat, in rest nimic… Probabil atunci mai existau ceva fonduri care intre timp s-au redirectionat catre buzunare particulare, private si doldora, nu catre arta cinematografica.

Cel mai iubit dintre pamanteni alaturi de “Morometii” sunt singurele filme romanesti inafara de cele de comedie pe care le privesc. Dintre comedii, imi place foarte mult “Asta seara dansam in familie” si “Brigada Diverse”. Sunt filme facute cu bun simt si cred ca din acest motiv ma identific mai bine cu ele. Intr-un fel e mai usor sa te identifici direct cu ce-ti place de cat sa te chinui sa gasesti ceva ce-ti place.

Filmele facute pe vremea lui Ceausescu sunt filme cu bun simt si cu umor aparte, subtil, inteligent, motiv pentru care ma identific atat de bine cu ele. Nu conteaza vremea cand sunt facute pentru ca in mod normal, in arta nu exista timp. Asa cum tablourile marilor pictori sunt apreciate la sute de ani de cand acestia au trecut in nefiinta, la fel si filmul ramane…

 

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.