Intr-o Romanie din ce in ce mai capitalista si mai axata pe consum de resurse, nu pe productie, fiecare incearca sa stranga cureaua cat poate de mult. S-au cam dus vremurile cand salariile ne ajungeau pentru absolut toate nevoile. Astazi nu ne mai permitem nici macar sa iesim la restaurant de 2 ori pe luna impreuna cu familia. Nivelul de trai este cel care impune regulile de consum intr-o societate aflata in continua schimbare dar nu mereu inspre mai bine. Mergem inspre mai rau? Ei bine, din anumite puncte de vedere da, mergem inspre mai rau pentru ca o data la 4 ani niste oameni, multi oameni, aleg sa isi vanda viitorul contra unei galeti de plastic si a unei sticle de ulei. Dar haideti, discutam alta data acest aspect.

Din moment ce toata lumea cauta sa faca economie, haideti sa vedem cum si cat putem economisi in fiecare luna doar din cateva mici trucuri pe care cu siguranta cu totii le-ati auzit, insa nu v-ati incumetat sa le incercati.

  1. Pentru a taia din factura la energie electrica, bransati-va ilegal din spatele contorului. Glumeam, in nici un caz sa nu faceti asa ceva pentru ca in loc de o factura mai mica veti primi vreo 2 ani de facultate si niste bratari minunate. Puteti economisi electricitate folosind becuri cu led. Becurile cu led sunt o inventie relativ noua si reprezinta cea mai economica solutie de iluminat de pe planeta la ora actuala. Nu uitati ca becul cu LED a primit premiul Nobel de curand. Si oricat de economice ar fi becurile, nu le lasati sa arda in nestire.
  2. Puteti scuti din factura pe care o platiti la apa daca eliminati toate scurgerile, indiferent ca discutam despre o picatura, doua. Desi nu o sa va vina sa credeti, acea picatura se contorizeaza in metri cubi la final de luna pe care ii platiti in plus, absolut degeaba. Mie mi s-a intamplat sa platesc si 3 metri cubi in plus doar pentru ca picura incet pe la robinet.

Acestea sunt cele mai importante doua surse de risipa dintr-o casa si va asigur ca daca reusiti sa le controlati, in functie de cat de mare este locuinta, sute de lei se pot economisi luna de luna. Nu sunt cine stie ce sfaturi, insa trebuie luate in serios. Consumul de electricitate este cel mai important, mai ales ca in ultimii ani s-a tot scumpit kw/h.

Poate ca in momentul in care vom trai intr-o tara in care resursele financiare nu vor mai fi atat de limitate, vom putea fi putin mai ingaduitori si cu risipa. Una e sa strangi punga de la luna la luna si alta e sa-ti mai si ramana bani in momentul in care ai altii de primit. Mi-as dori sa avem o astfel de Romanie, insa slabe sanse. Nivel de trai nu inseamna 777 lei pe luna sau mai bine zis salariul minim pe economie.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.