Home Diverse Igiena Orala dupa realizarea unui punti dentare / lucrari dentare

Igiena Orala dupa realizarea unui punti dentare / lucrari dentare

2619
Igiena Orala

 

Ce trebuie sa facem ca sa prelungim viata lucrarii noastre protetice? Ce se poate intampla daca nu ingrijim corespunzator puntea dentara? Ce durata de viata are o lucrare dentara? Acestea sunt principalele intrebari la care vom incerca sa raspundem in urmatorul articol.

Dupa realizarea unei punti dentare, te poti astepta sa mananci si sa mesteci fara probleme, dar trebuie totusi sa faci unele schimbari in rutina ta zilnica de ingrijire dentara. Curatarea oricarui tip de punte dentara implica curatarea sub dintele fals.

Pentru ca lucrarile dentare sa aiba o durata cat mai lunga de viata, este foarte important felul in care sunt ingrijite. Metodele de ingrijire si intretinere trebuie intreprinse pe tot parcursul vietii, imediat dupa ce coroana sau puntea dentara au fost fixate definitiv.

Ce durata de viata are o lucrare cu punte dentara?

Cu o ingrijire buna, o punte dentara poate dura 10 ani sau mai mult, potrivit Centrului Medical al Universitatii din Rochester. Degradarea dentara este una dintre cele mai mari amenintari la adresa puntilor dentare. Alimentele pot fi blocate intre dinti sau sub dintele fals. Daca se instaleaza dezintegrarea, dintii naturali de pe ambele parti ale dintelui fals sunt slabiti si puntea poate esua.

Igiena Orala dupa realizarea unui punti dentare

Urmand cativa pasi simpli, poti mentine puntea dentara proaspata si curata si chiar ii poti prelungi durata de viata. Clinica Dentara Dr. Grigoriu iti recomanda urmatoarele sfaturi pentru ingrijirea puntilor dentare:

  • Periaza dintii de doua ori pe zi cu o pasta de dinti pe baza de fluor, care te va ajuta sa mentii senzatia de curatenie recomandata de medicii dentisti.
  • Foloseste ata dentara o data pe zi, inainte de culcare, sub dintele/dintii falsi, precum si intre dintii naturali. Poti folosi ata dentara sau periuta de dinti interdentara, conceputa special pentru a intra in toate colturile si crapaturile dintre dinti.
  • Mergi periodic la medicul dentist sau igienistul dentar pentru o curatare profesionala.
  • Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa pe baza de fructe, legume si fibre si evita carbohidratii.

Ce se poate intampla cu puntea dentara in lipsa unei igiene orale corecte?

Dupa fiecare masa, la nivelul marginii gingivale a dintilor, se acumuleaza placa dentara. In lipsa unei curatari eficiente a acesteia printr-un periaj corect, se pot produce mai multe reactii:

  • Gingia de la nivelul puntilor dentare se inflameaza, isi schimba culoarea si incepe sa sangereze.
  • Apare retractie gingivala care produce o imagine extrem de inestetica la nivelul puntii dentare.
  • In faze mai avansate, microbii din placa dentara pot patrunde sub coroane, dizolvand cimentul de lipire si producand reactii ireversibile dintilor de sub lucrare.
  • Pot aparea inflamatii ale pulpei dentare, reactii ale parodontiului apical sau marginal (abcese, granuloame) precum si distrugerea efectiva a structurii dintelui.

Concluzii

O punte dentara previne problemele dentare si dificultatile de mestecare care pot urma pierderea unui dinte. Dupa procedura de punte dentara, curata dintii de doua ori pe zi si foloseste ata dentara sau periuta interdentara o data pe zi pentru a-ti mentine puntea curata si pentru a reduce riscul cariilor dentare, care afecteaza negativ puntea.

Intreaba medicul dentist cu privire la modul de ingrijire a puntii dentare, daca nu esti sigur, si continua vizitele regulate, astfel incat el sa iti poata verifica puntea.

Mai multe informatii despre puntea dentara si alte tipuri de lucrari protetice gasesti aici: http://clinicagrigoriu.ro/servicii/protetica-dentara/

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.