Home Diverse Cum te poate ajuta un avocat in cazurile de violenta in familie

Cum te poate ajuta un avocat in cazurile de violenta in familie

1497
avocat

Exista numeroase cazuri de violenta in familie. In timp ce unele femei considera ca solutia este divortul, trebuie spus ca pana la pronuntarea acestuia si pana la concretizarea propriu zisa a divortului exista si alte masuri ce se pot lua.

Rolul unui avocat in toata aceasta poveste poate fi unul insemnat. Acesta va ghida partea vatamata pentru ca in temeiul legii sa fie protejata. Iata si cum:

Poti cere ordin de protectie

Ca prima masura, o victima a violentei in familie trebuie sa stie ca poate obtine un ordin de protectie. Acesta il va tine departe pe faptas. Un avocat este mai mult decat necesar. Cunoscator al legilor si demersurilor, poate sfatui victima. Spre exemplu in forma actuala a legii, ordinul de restrictie se poate emite de politistii care sunt chemati de urgenta la caz. Acestia pot patrunde in domiciliu, chiar daca proprietarul, respectiv cel care isi abuzeaza sotia, nu este de acord.

Potrivit legii, sotia si eventual si copiii raman la domiciliul, iar pentru cel fata de care se emite si ordin de protectie se poate instaura masura unui domiciliu provizoriu. Daca va depune contestatie sau nu sau pentru a mentine ordinul de restrictie valabil, pentru a-l prelungi sau alte situatii de acest gen un  avocat te va sfatui cel mai bine.

Poti cere custodia copiilor, daca este cazul

In situatiile in care sunt minori ce au rezultat din casatorie, acestia sunt victime colaterale. Sotia abuzata va dori asadar ca in interesul minorului sa ceara custodia absoluta a acestora. Un astfel de caz ajunge de obicei pe masa judecatorului, in instanta. Cazul poate fi uneori atat de grav incat se recurge la decaderea din drepturile parintesti. Violenta in familie poate fi, in toate formele sale, foarte grava si lasa urme adanci – poate fi abuzul fizic sau emotional, ce il implica direct pe copil sau doar pe mama acestuia.

Un avocat ce are competenta in dreptul familiei este ceea ce trebuie sa cauti in astfel de cazuri. Poti cauta local, un avocat Sibiu sau din orasul tau, dar tine cont ca actiunea in instanta se deschide la judecatoria de pe raza careia aveti domiciliul.

Poti inainta divortul

Divortul poate fi cerut de catre partea vatamata, motivand desigur actul de violenta in familie si demonstrand asta. Chiar daca sotul nu va fi de acord cu divortul, asta nu inseamna ca victima este constransa sa ramana in legatura de uniune prin casatorie cu cel care a manifestat violenta de orice fel.

Divortul este separat de actiunea de partaj sau de cea a cererii custodiei. Totusi, un avocat ce are competenta pe acest domeniu este desigur cel mai bun aliat al tau.

Ulterior se pot cere pensie de intretinere, plata chiriei si alte drepturi ce se cuvin unei sotii si mai ales copiilor, acolo unde este cazul. Pentru a instaura liniste si normalitate in viata ta, cauta solutia potrivita tie si nu accepta sa mai fii o victima a violentei in familie. Avocatul, cu experienta sa, te poate ajuta legal sa faci asta.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.