Home Diverse Conectorul hdd laptop, o componentă ignorată pe nedrept

Conectorul hdd laptop, o componentă ignorată pe nedrept

1146
hdd laptop

Un conector hard disk laptop reprezintă acea componentă care face legătura între hard disk și placa de bază.

Fără această verigă, un hard disk laptop rămâne  doar o biată cutie anostă, care nu pare a prezenta niciun element spectaculos.

Placa de bază reprezintă elementul de legătură dintre toate componentele calculatorului. De aceea se numește astfel, nu-i așa?

Un hard disk nu funcționează decât dacă este conectat corespunzător

Când HDD-ul este legat de placa de bază „creierul” laptopului se trezește la viață și își îndeplinește menirea pentru care a fost proiectat, aceea de stoca un volum generos de date ce sunt apoi aflate la îndemâna userului ce le accesează când are nevoie de anumite informații depozitate în respectivul seif intern.

Doar când apar sincope în funcționare un utilizator de laptop își amintește că există și această cutiuță magică.

Este o adevărată artă în aranjarea componentelor interne ale unui laptop, în modul în care sunt ele conectate într-un flux neîntrerupt. Hard disk-ul plus conectorii reprezintă elementele esențiale, fără de care un computer nu își justifică existența.

Interfața acestor piese IT (HDD-urile) este formată din cabluri. Unul dintre cabluri se leagă la conectorul de alimentare al unității hard disk la un capăt și la sursa de alimentare a calculatorului în partea cealaltă. Iar al doilea dintre cabluri conectează HDD-ul cu placa de bază.

Userii de laptopuri au trecut deja la SATA (Serial ATA) de mult timp, IDE a devenit între timp din ce în ce mai desuetă.

Caracteristicile distinctive ale acestei interfețe – SATA sunt: transferul de date mai bun, consumul substanțial redus de energie (în comparație cu IDE), mai puțină încălzire nocivă a componentelor.

De apariție și până acum, se pot delimita mai multe etape de modernizare a SATA:

– SATA I – 150 MB/s;

– SATA II – 300 MB/s;

– SATA III – 600 MB/s.

Instalarea unui nou HDD la un laptop este o treabă destul de ușoară, care ar trebui să se realizeze în maxim jumătate de oră (cu demontarea și remontarea ulterioară a carcasei computerului cu tot).

Acest hard disk ce urmează a fi montat va avea una din cele doua posibile tipuri de interfață: IDE sau, cel mai probabil, SATA. Aceasta interfață trebuie să se potrivească cu aceea de pe laptop. Astfel, un computer portabil de fabricație mai veche cu interfața IDE nu va funcționa bine cu un HDD laptop SATA.

Chiar și dacă laptopul este compatibil cu orice hard disk SATA, el tot va trebui ca să suporte vitezele maxime pentru care interfața a fost proiectată. De exemplu, dacă acesta a fost creat ca să suporte viteze de maxim SATA -300, un hdd SATA – 600 va funcționa, dar numai până la viteza de 300.

Oricum, lucrurile sunt în continuă transformare, nefiind departe ziua când piața componentelor IT va fi umplută treptat cu unități de mare viteză (unele deja există), cu performanțe deosebite.

Chiar și în materie de  conectori hard disk laptop mai există loc pentru inovații surprinzătoare.

De unde cumperi conectori laptop online?

Din magazinul Itronics.ro! De aici puteți achiziționa produse competitive de la categoria Conectori Laptop (inclusiv cabluri alimentare, modele diverse de mufe alimentare, mufe sata), dc jack laptop etc.). Ofertă extinsă, prețuri mici, calitate excelentă, consultanți amabili și livrare promptă. Exact ce își dorește orice cumpărător de componente laptop acum!

 

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.