E criză. E criză mare de șoferi în România. Firmele românești nu prea mai găsesc să angajeze pe nimeni, majoritatea posesorilor de permis de conducere categoriile C, CE și D pleacă să muncească în străinătate. De ce? Pentru că în România sunt plătiți ca la adunat de prune. Discutam zilele trecute cu un șofer de pe autobuz din oraș, transport public de persoane. 2000 de lei salariu. Ce naiba să facă un șofer cu 2000 de lei atât timp cât în străinătate poate să depășească 2500 de euro?

Cu șoferii de camion aceeași poveste, cine să lucreze în România când salariile sunt de 3500-4000 de lei maxim iar în străinătate pot să câștige +3000 de euro/lună?

Motivul principal pentru care firmele de transport românești nu găsesc șoferi este plata derizorie. La noi nu se plătesc orele suplimentare, nu se plătesc sporuri, șoferul are salariu de femeie de serviciu în contract. Sau dacă nu-l are de femeie de serviciu, în niciun caz nu are cât merită. Păi ia să vină băieții din transporturi cu salarii de 1500 de euro/lună (salariu, atenție, nu venit) pe România și să vedeți atunci cum apar șoferii.

Sau are cineva impresia că de drag au plecat afară majoritatea șoferilor români? Orice om ar vrea să muncească la el în țară dar nu poate fi posibil dacă salariile sunt derizorii. Titanii din transporturi să iasă cu banii la înaintare că destul și-au clădit bunăstare prin fentă. Fentă de la plata salariilor, fentă de la plata contribuțiilor, fentă de la plata orelor suplimentare, fentă de la plata sporurilor, fentă de la plata impozitelor, fentă de la fentă până la urmă. Că asta e țara fraților, țara fentei.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.