Home Diverse Tradiția merge mai departe

Tradiția merge mai departe

1059
traditia

Tainele săvârșite în biserică vin la pachet cu o sumedenie de tradiții și obiceiuri care nu or să dispară niciodată. Nunta, botezul, sunt aceleași de mii de ani. Una dintre cele mai frumoase tradiții se leagă de ursitoarele de la botez, care trebuie să prevestească soarta celui mic.

Totul la nivel de basm evident, însă este o tradiție extraordinar de frumoasă. Cele trei ursitoare bune care înving răul (Înțelepciunea, Iubirea și Norocul) își fac simțită prezența și astăzi creând o atmosferă minunată de-a lungul celor 30 de minute de spectacol.

Și nu e deloc greu să faci rost de ursitoare botez în ziua de azi, e suficient să dai un telefon, două pe la firmele care se ocupă cu petreceri pentru cei mici. De obicei aici își fac simțită prezența tinere frumoase foc, pasionate de povești și de costume superbe. Tradiția merge mai departe și probabil și peste 500 de ani tot vom avea ursitoare în cadrul botezului. Atât timp cât tainele bisericii se păstrează, asigură continuitate și pentru tradițiile frumoase de care ne bucurăm de mii de ani.

Știu, mulți dintre voi veți spune că tradițiile se mai schimbă. Eu nu numesc asta schimbare ci mai degrabă adaptare. Pe măsură ce societatea avansează din punct de vedere tehnologic, oamenii se schimbă. Dacă oamenii se schimbă și tradițiile se schimbă dar nu în esență. Esența rămâne aceeași.

Se schimbă poate un pic limbajul, costumația, însă nimic mai mult. Și dacă în trecut lumea chiar credea în ursitoare, dacă în trecut acestea se bucurau de o faimă deosebită în societate mai ales dacă aveau baftă și ghiceau destinul cuiva, astăzi totul este o poveste. Am evoluat suficient de mult cât să putem spune că viitorul și-l face omul cu mâna lui, dar ne plac și poveștile. Ne place să ne imaginăm trăind într-o lume în care multe sunt reale și posibile față de cea în care ne ducem traiul zi de zi. Ne place să visăm.

E bine să păstrăm poveștile vii, e bine să încercăm pe cât posibil să ocolim globalizarea și să ducem mai departe tradițiile. Ursitoarele din cadrul botezului reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiții din cadrul tainelor noastre creștine, plină de emoție și de însemnătate mai mult spirituală dacă vremurile în care oamenii credeau în ursitoare au apus demult. Până la urmă rămâne și la aprecierea voastră, a fiecărei persoane în parte dacă dorește să meargă mai departe cu aceste obiceiuri sau nu.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.