Discutam ieri cu un amic și la un moment dat, nu știu cum a venit vorba, dar am adus în discuție gheața carbonică. Ei bine, atunci am realizat că omul deși era unul destul de cult, citit, nu știa mai nimic despre acest produs și sunt sigur că asemenea lui sunt mulți. De fapt, deși gheața carbonică se folosește prin țările civilizate de ani buni, în România reprezintă un element destul de rar întâlnit sau mai bine zis destul de scump la vedere. Oare așa să fie?

Astfel, în cele  ce urmează vom scoate în evidență industriile sau mai bine zis mediile în care se folosește cel mai des această gheață carbonică, astfel încât ea să nu mai reprezinte un compus misterios pentru nimeni.

La ce se folosește gheața carbonică

  • Gheața carbonică se folosește în baruri. Ce se face mai exact cu ea în baruri? Păi nu știu dacă ați văzut vreodată dar există acele băuturi din care pare să iasă fum. Ei bine, nu e fum, este gheață carbonică ce se dizolvă încet în băutură fără să schimbe gustul în vreun fel.
  • Gheața carbonică se folosește la nuntă. Bine, nu la nunțile pe la țară zic. Nunțile făcute pe la oraș au în programul artistic dansul mirilor care este învăluit de cele mai multe ori într-un fum alb. Acel fum alb nu este altceva decât gheață carbonică. Efecte speciale.
  • Gheața carbonică se folosește în industria alimentară. Unde mai exact? La transportul peștelui sau a alimentelor care necesită congelare dar nu au la dispoziție congelatoare. Avioanele nu au frigidere dar au mereu alimente/băuturi reci, nu?
  • Gheața carbonică se folosește în viticultură. Bine, nu pe la țară pe la noi unde fiecare mic gospodar își culege via și își fabrică apoi vinul, cu în industrie. Fabricile de vin folosesc gheața carbonică pentru creșterea calității vinului. Se folosește în procesul de fabricație mai bine zis.
  • Gheața carbonică se folosește pentru sablare. Chiar dacă majoritatea oamenilor au impresia că sablarea se poate face doar cu nisip, ei bine, nu este chiar așa. Se poate sabla bine mersi cu gheață carbonică și chiar dacă nu vă vine să credeți, există mult mai multe avantaje.
  • Gheața carbonică se folosește în medicină. Poate v-ați întrebat vreodată cum sunt transportate organele interne pentru transplant. Ei bine, cu gheață carbonică pentru că trebuie menținute la o anumită temperatură foarte scăzută.

Acestea sunt cele mai importante medii în care gheața carbonică își face simțită utilitatea dar vă asigur că lista este mult mai lungă. Chiar dacă gheața carbonică pare ceva foarte abstract, vă asigur de faptul că în realitate este un element foarte util și necesar.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.