Am descoperit recent un clip pe YouTube care a reușit să-mi răspundă la o întrebare ce mă chinuia demult: cum își fac cosmonauții nevoile pe Stația Spațială Internațională din moment ce nu există gravitație? Există oare posibilitatea să-și pună în cap propriul rahat dacă nu se duce în veceu sau mai bine zis ce fel de veceuri au acolo? Și cum își fac baie și cum mănâncă, cum dorm din moment ce nu există senzația de așezare la orizontală? Ei bine, clipul de mai jos are să răspundă la toate aceste întrebări pentru că Suni Williams ne prezintă în detaliu această minune, numită SSI – Stația Spațială Internațională. Pe scurt, de dormit dorm în niște saci legați de podea astfel încât să nu se trezească brusc cu capul lovit de tavane, de spălat se spală într-o cameră în care umiditatea este absorbită prin pereți și se folosesc săpunuri și șampoane care nu prea au nevoie de apă, iar nevoile și le fac în niște găuri prin care încearcă fiecare cum poate să tragă mai bine. Și da, dacă nu țintesc bine, există posibilitatea să zboare rahatul prin stație și să se lipească de vreun perete. Eh, cu timpul oamenii capătă țintă din ce în ce mai bună și nu se mai confruntă cu o asemenea situație.

Clipul a atins aproape 9 milioane de vizualizări și din punctul meu de vedere, este absolut genial. Răspunde practic la toate întrebările legate de viața cosmonauților într-un mediu lipsit de gravitație. Vă las și pe voi să urmăriți acest clip iar la final să-mi spuneți dacă v-a plăcut.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.