Nu este nevoie sa astepti Halloween-ul pentru a te juca si distra cu gheata carbonica. Cu totii cunoastem efectul de ceata infiorator, care se produce atunci cand turnam apa calda peste o bucata de gheata carbonica, dar exista si alte experimente cu adevarat interesante pe care le poti face cu ajutorul ghetii uscate. Mai jos iti prezentam 5 trucuri pe care le poti face cu ajutorul ghetii carbonice.

Atentie! Utilizarea ghetii carbonice fara protectie si fara supervizare poate cauza accidente grave. Gheata carbonica este foarte rece, avand temperatura de -78 grade C. Exista risc mare de degeraturi instante, daca manipularea nu se face corespunzator. Pentru a evita acest lucru, foloseste manusi sau alte elemente de protectie. Exista riscuri asociate acestor 5 trucuri, care necesita supravegherea unui adult.

  1. Lumanarea care este imposibil de aprins

Pentru aceasta farsa, se ia o lumanare aprinsa si se introduce intr-un vas sau un pahar cu gatul mai larg. Cu grija, se adauga niste fulgi de gheata carbonica in jurul lumanarii. In cateva secunde, vei observa ca flacara se stinge usor si fumul rezultat din sublimarea ghetii carbonice devine invizibil. Acum, provoaca pe cineva sa aprinda lumanarea. Acest lucru nu va fi posibil, oricat de mult ar incerca. Pentru a reaprinde lumanarea, pur si simplu sufla in partea de sus a vasului pentru a imprastia gazul din jurul lumanarii.

  1. Baloane care se umfla singure

Pentru acest truc, foloseste niste gheata carbonica de marimea unor pietricele mici. Aseaza cu grija una sau doua bucatele de gheata carbonica in interiorul unui balon si leaga-l la gura. Vei observa ca balonul incepe sa se umfle singur.

Acum, repeta procedeul pentru mai multe baloane. Pune-le pe toate intr-un cos si vei observa, ca in 25 de min, toate baloanele se vor umfla.

  1. Pungi ziplock explozive

Deschide o punga ziplock si adauga cateva bucati de gheata carbonica si putina apa calduta. Inchide rapid punga si gaseste un loc bun unde sa o ascunzi. Dupa 1-2 minute, punga o sa fie complet presurizata si gata sa explodeze. O sa iasa BANG foarte rasunator! Pe cine ai vrea sa sperii?

  1. Lingura care scartaie

Ia o lingura mare din metal, de preferabil cu maner din plastic, si preseaz-o de o bucata de gheata carbonica. O sa scoata un zgomot infernal si lumea o sa te roage sa te opresti. Poti face acelasi lucru si cu o moneda. Pentru acest truc, este esential sa folosesti manusi de protectie!

  1. Baloanele care leviteaza

Pentru acest ultim truc, adauga niste gheata carbonica zdrobita intr-un castron mare. Acum asteapta ca gazul sa-l umple si sa devina invizibil. Apoi, incearca sa faci un balon mare din sapun si fixeaza-l chiar in centru. In loc sa se sparga, acesta va levita in castron si ii va face pe prietenii tai sa se intrebe “ce fel de vrajitorie e asta?”

Ei bine, acum cunosti 5 trucuri cu gheata carbonica, care sunt super cool si usor de facut.

 

Pentru mai multe informatii privind utilizarea si manipularea ghetii carbonice, consultati resursele de mai jos:

http://www.carbonica.ro/intrebari-frecvente/

http://www.carbonica.ro/gheata-carbonica

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.