SHARE

 

Gheata carbonica este dioxid de carbon inghetat. La temperatura camerei, dioxidul de carbon (CO2) se gaseste in stare gazoasa. Il intalnim in cantitati mici si in atmosfera noastra, fiind folosit de plante pentru a se dezvolta.

Fata de apa (H2O) care ingheata la 0 grade C, dioxidul de carbon ingheata la  -79 grade C. La presiunea normala a aerului, gheata carbonica nu se topeste, trece direct din stare solida in stare gazoasa, fara sa lase urme sau resturi. Acest proces se numeste sublimare.

Pentru ca gheata carbonica este atat de rece si pentru ca trece, la presiune normala, direct in stare gazoasa, o multime de experimente foarte distractive pot lua nastere.

Experimentul 1 – gheata care nu lasa urme

Iata un experiment rapid, care ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine de ce gheata carbonica se mai numeste si gheata uscata.

Pune un cub de gheata normala pe o farfurie si o bucata de dimensiuni similare de gheata carbonica pe o a doua farfurie. Pastreaza ambele farfurii la vedere, timp de cateva minute, pentru ca cei mici sa ghiceasca ce se intampla cu ele. Desigur, copiii vor spune ca ambele bucati de gheata se vor topi, transformandu-se intr-o balta de apa. Vor ramane surprinsi, dupa un timp, de faptul ca gheata carbonica s-a evaporat fara sa lase vreo urma de apa.

Experiment 2 –  apa clocotita si fum

Un experiment simplu, perfect pentru orice zi de nastere, pentru a-i impresiona pe cei mici.

Utilizeaza clestele si manusile de protectie pentru a plasa o bucata de gheata carbonica intr-un pahar cu apa calda. Imediat, gheata uscata se va transforma in dioxid de carbon, formand un nor de fum foarte cool! Acest nor poate fi atins fara probleme copii, atata timp cat acestia nu introduc degetele in apa, pentru a atinge gheata carbonica.

Pentru a crea cel mai bun efect, asigura-te ca apa este fierbinte. Cu timpul, gheata carbonica va raci apa, iar productia de “fum” se va opri.

Experimentul poate fi vizionat aici :

 

 

Experiment 3 – baloane din gheata carbonica

Cine ar fi ghicit ca ai putea sa te distrezi atat de mult cu putina apa, sapun si o bucatica de gheata carbonica?

Se umple un pahar inalt sau cilindru de plastic cu apa calda si se adauga un jet de detergent de vase lichid. Utilizeaza manusi sau un cleste pentru a plasa o bucata de gheata uscata in apa cu sapun. Pregateste-te pentru o camera plina de baloane!

In locul unui nor de fum, datorita sapunului, dioxidul de carbon si vaporii de apa sunt „prinsi” sub forma unui balon. Copiii vor vedea bulele de aer cum urca din cilindrul cu apa calda si sapun, explodand si scotand fum.

Poti adauga colorant alimentar in apa pentru a face demonstratia mai colorata.

Experimentul poate fi vizionat aici :

https://www.youtube.com/watch?v=pP_lZaOchE0

 

Pentru mai multe informatii privind utilizarea si manipularea ghetii carbonice, consultati resursele de mai jos:

http://www.carbonica.ro/intrebari-frecvente/

http://www.carbonica.ro/depozitare

 

Articole Recomandate

Copilul tău vrea să se joace? Iată de ce ar fi mai indicată o consolă Orice copil născut în era modernă o să dorească jocuri moderne. Așa cum noi ne jucam cu console TV când eram mici, la fel și copiii din ziua de azi or să-și dorească jocuri pe calculator. Ei bine, în ...
Principalele avantaje ale unui autocolant auto Vopsitul unei mașini poate să aducă după sine multă nemulțumire și bătaie de cap dacă stăm să ne gândim mai bine cum sau cine sunt meseriașii care execută acest timp de lucrare. Din păcate, nu prea ma...
A revenit moda creditului cu buletinul În urmă cu vreo 10 ani, înainte să izbucnească celebra criză economică, erau la modă creditele cu buletinul. Oamenii făceau credite pentru absolut orice, de la electrocasnice la mașini, ori pur și sim...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here