SHARE

 

Gheata carbonica este dioxid de carbon inghetat. La temperatura camerei, dioxidul de carbon (CO2) se gaseste in stare gazoasa. Il intalnim in cantitati mici si in atmosfera noastra, fiind folosit de plante pentru a se dezvolta.

Fata de apa (H2O) care ingheata la 0 grade C, dioxidul de carbon ingheata la  -79 grade C. La presiunea normala a aerului, gheata carbonica nu se topeste, trece direct din stare solida in stare gazoasa, fara sa lase urme sau resturi. Acest proces se numeste sublimare.

Pentru ca gheata carbonica este atat de rece si pentru ca trece, la presiune normala, direct in stare gazoasa, o multime de experimente foarte distractive pot lua nastere.

Experimentul 1 – gheata care nu lasa urme

Iata un experiment rapid, care ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine de ce gheata carbonica se mai numeste si gheata uscata.

Pune un cub de gheata normala pe o farfurie si o bucata de dimensiuni similare de gheata carbonica pe o a doua farfurie. Pastreaza ambele farfurii la vedere, timp de cateva minute, pentru ca cei mici sa ghiceasca ce se intampla cu ele. Desigur, copiii vor spune ca ambele bucati de gheata se vor topi, transformandu-se intr-o balta de apa. Vor ramane surprinsi, dupa un timp, de faptul ca gheata carbonica s-a evaporat fara sa lase vreo urma de apa.

Experiment 2 –  apa clocotita si fum

Un experiment simplu, perfect pentru orice zi de nastere, pentru a-i impresiona pe cei mici.

Utilizeaza clestele si manusile de protectie pentru a plasa o bucata de gheata carbonica intr-un pahar cu apa calda. Imediat, gheata uscata se va transforma in dioxid de carbon, formand un nor de fum foarte cool! Acest nor poate fi atins fara probleme copii, atata timp cat acestia nu introduc degetele in apa, pentru a atinge gheata carbonica.

Pentru a crea cel mai bun efect, asigura-te ca apa este fierbinte. Cu timpul, gheata carbonica va raci apa, iar productia de “fum” se va opri.

Experimentul poate fi vizionat aici :

 

 

Experiment 3 – baloane din gheata carbonica

Cine ar fi ghicit ca ai putea sa te distrezi atat de mult cu putina apa, sapun si o bucatica de gheata carbonica?

Se umple un pahar inalt sau cilindru de plastic cu apa calda si se adauga un jet de detergent de vase lichid. Utilizeaza manusi sau un cleste pentru a plasa o bucata de gheata uscata in apa cu sapun. Pregateste-te pentru o camera plina de baloane!

In locul unui nor de fum, datorita sapunului, dioxidul de carbon si vaporii de apa sunt „prinsi” sub forma unui balon. Copiii vor vedea bulele de aer cum urca din cilindrul cu apa calda si sapun, explodand si scotand fum.

Poti adauga colorant alimentar in apa pentru a face demonstratia mai colorata.

Experimentul poate fi vizionat aici :

https://www.youtube.com/watch?v=pP_lZaOchE0

 

Pentru mai multe informatii privind utilizarea si manipularea ghetii carbonice, consultati resursele de mai jos:

http://www.carbonica.ro/intrebari-frecvente/

http://www.carbonica.ro/depozitare

 

Articole Recomandate

Care sunt cele mai puternice zodii? Cele 12 zodii ale horoscopului se disting prin diferite particularități, prin dorințe și aptitudini caracteristice fiecărui individ în funcție de data nașterii. Citind zodiacul în fiecare zi, putem de...
Strategiile pentru social media – ce dezavantaje prezinta lipsa acestora in cadr... Pentru recunoasterea afacerii tale pe piata, strategiile de Social Media Marketing sunt extrem de importante. Atat neimplementate, cat si aplicate gresit, iti pot aduce dezavantaje atunci cand vine vo...
Cumpărare vs. închiriere – ce tendinţe definesc trendurile actuale pe piaţa imob... Într-o simplă comparaţie între închiriere şi cumpărare se pare că în rândul românilor predomină simţul proprietăţii, întrucât pe piaţă 90% dintre aceştia sunt proprietari. Cu toate acestea, nici închi...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here